autohaus by matt fajkus architecture

the autohaus is built for work, leisure and home life

located in austin, Texas, the autohaus residence through mat fajkus architecture hosts a pair of former racing car drivers who collect vintage cars and teach underprivileged young people about automobile restoration techniques. the project thus expresses and blends the couple’s unique lifestyle, optimizing flexibility and well-being. ‘just as cars are interwoven into the everyday lives of owners, the distinct masses of the house are configured to create a spatial overlap that further amplifies the mix of work, hobbies and home life. notes the architecture team.

the second floor is expressed as a single mass that floats above an open garage

compact living spaces enveloped by an airtight wall system

matt fajkus and his team characterized the autohaus with compact living quarters, expressed as a single mass that floats above an open garage for flexible gathering and automotive calibration and display. in effect, the second story volume moves forward to allow double height views of the rear garage space while creating a ground level carport. this salient feature is made possible by using lightweight, insulated concrete composite blocks to create a wall system that exceeds the latest codes. With such an airtight and highly insulated building envelope, the garage space achieves high indoor environmental quality and durability.

autohaus by matt fajkus architecture 2
the autohaus comprises compact living quarters enveloped by an airtight wall system

a fully personalized AND conscious design for greater well-being

Along with airtight insulation, the project articulates material and resource efficiency, full customization, on-site installation, premium detailing and integrated design. To achieve these results, the architectural team worked with the on-site contractor to produce custom steel windows and doors, introduced recycled materials and minimized the use of concrete. Furthermore, the autohaus aims to increase the well-being of its owners through interior-exterior connections that provide abundant natural light and ventilation while enhancing the usability of interior spaces. the team also designed a future one-bedroom home for aging owners that can be easily added inside the garage, allowing the autohaus to outlast its current use.

autohaus by matt fajkus architecture 3
roof platform above the garage in the autohaus

autohaus by matt fajkus architecture 4
the living room has a double height volume open to the garage below

autohaus by matt fajkus architecture 11
an office is created by inserting a volume dressed in wood between the living spaces and the bedroom

autohaus by matt fajkus architecture 6
a skylight in the stairwell illuminates both the steps and the living space

autohaus by matt fajkus architecture 12
the floating living quarters form a daily carport in front of the autohaus

project info:

Last name: auto house

site: austin, texas,

Year of completion: 2017

architecture: mat fajkus architecture

design team: matt fajkus, david birt, sarah wassel

general contractor : amount & co

first floor walls: Bautex systems

A V: smarter homes

structural engineering: ARCH Consulting Engineers
photography: charles davis smith FAIA, creative biker jacket, casey wood, mat fajkus architecture

designboom received this project from our DIY submissions feature, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lea zeitoun | design boom

Comments are closed.